Granaattiomenan marjahedelmä – värikylläinen terveysherkku joulupöytään

 

Löysin äskettäin uuden maku- ja terveyspommin hedelmästä, jonka rubiininpunaiset siemenet ovat samettia makuhermoille. Granaattiomenaa (Punica granatum L.) viljellään ympäri maailmaa ja sitä kasvaa jopa Himalajan vuoriston laaksoissa (1). Suomeen sitä tuodaan pääasiassa Etelä-Amerikasta, Israelista, Etelä-Afrikasta ja USA:sta. Kypsän hedelmän lokerot sisältävät satoja hehkuvan rubiininpunaisia hapahkon makean mallon peittämiä siemeniä. Granaattiomenan siemenet ovat innoittaneet taiteita, kirjallisuutta ja mytologioita vuosisatojen ajan. Hedelmän siementen keräämiseksi on useita keinoja, itse havaitsin tehokkaimmaksi halkaista hedelmä neljään osaan, jolloin siemenet on helppo poimia lokeroiden sisältä. Ensi yrittämällä siemenistä saattaa helposti roiskua punaista väriä ympäristöön ja vaatteille, joten kannattaa olla varovainen.

Granaattiomena ruokana ja väriaineena

Granaattiomenaa voi käyttää erilaisissa liha- ja kalaruuissa, salaateissa, jälkiruuissa ja smootheissa. Jogurtin ja leivonnaisten koristeena siemenet ovat raikkaita ja viettelevän näköisiä. Siemenistä voi tehdä myös ravitsevaa mehua. Siementen sisältämää voimakasta väripigmenttiä käytetään kuitujen ja kankaiden värjäykseen.

Granaattiomenan terveysvaikutteiset ainesosat

Granaattiomenan siementen veroisia terveystuotteita on vaikea löytää, ne sisältävät monia erilaisia fenolisia yhdisteitä, kuten ellagitanniineja (punikalagiini, pedunkulagiini, gallagiinihappo, ellagiinihappo, ellagitanniini ja gallotanniinit), antosyaniineja (syanidiini, delfinidiini ja pelargonidiini-glykosidit), flavonoideja (kversetiini, kamferoli ja luteoliini-glykosidit (2, 3, 4), lisäksi se sisältää erilaisia fenolihappoja, kuten kahvihappoa, klorogeenihappoa, o-koumariinihappoa, p-koumariinihappoa, feruliinihappoa, syringiiniä, vanilliinia, floroditsiinia ja rutiinia (5). Siemenissä on myös runsaasti hivenaineita, C-vitamiinia, rasvahappoja, beta-sitosteroleja ja sen estereitä. Ravintolisinä käytettävissä standardoiduissa granaattiomenauute-valmisteissa on yleensä 50% polyfenoleja, 30 % punikalagiineja ja 0,33% galliinihappoa.

Granaattiomena perinnerohtona ja terapeuttinen käyttö

Granaattiomenan mehua on perinteisesti käytetty sydänverisuoniston terveyden ylläpitämiseksi. On hyvää tieteellistä näyttöä siitä, että se edistää treenirasituksesta palautumista (6). Granaattiomenalla on pitkä historia Aasian ja Etelä-Amerikan kansanlääkinnässä. Siemenet sisältävät mietoja estrogeenisesti vaikuttavia aineita ja siksi sitä on suositeltu vaihdevuosi-ikäisille naisille. Siemenillä on todettu anti-inflammatorisia vaikutuksia (1, 7, 8), sitä on suosittu myös erilaisten rappeumasairauksien tukihoidoissa (1, 7, 9, 10). Granaattiomenaa on käytetty suoliston parasiittien ja matojen häätöön. Siemenillä on antoksidanttisia, antibakteerisia ja antiviraalisia vaikutuksia, niitä on käytetty myös tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa. Perinnerohdoksena granaattiomenaa on suosittu allergioissa, Alzheimerin taudissa, anemiassa, nivelrikossa, keuhkotulehduksissa, diabeteksessa (1, 7, 9, 10), päänsäryssä, malariassa (11), muistiongelmissa, iho-ongelmissa (1, 12) ja haavojen hoidossa. Punica granatum-hedelmiä käytetään yhdessä muiden perinnerohdosten kanssa Pohjois-Intian kylmillä seuduilla munuais- ja virtsatiesairauksien hoidossa (13). Granaattiomenaa käytetään perinnerohtona myös Turkissa ja Koreassa.

Erään tietolähteen mukaan granaattiomenan siementen sisältämät rasvahapot edistävät rasvan palamista ja kasvattavat lihasmassaa. Yksi kupillinen siemeniä sisältää 144 kcal, 3 g proteiinia, 33 g hiilihydraatteja ja 7 g kuituja. Useissa yhteenvetoartikkeleissa on ansiokkaasti pohdittu granaattiomenan terveysvaikutuksia (10, 14, 15, 16, 17).

Granaattiomenan syöpiä ehkäiseviä ominaisuuksia on tutkittu kudosmalleissa ja eläinkokeissa, muun muassa eturauhassyövässä (18), keuhkosyövässä (19), paksunsuolensyövässä (20), rintasyövässä (21), ihosyövässä (22) ja haimasyövässä (23). Tutkimusten tulokset puoltavat vahvasti sitä, että granaattiomenan ainesosien terapeuttista käyttöä syövän ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on syytä tutkia kliinisissä kokeissa myös ihmisillä.

Kirjallisuusviitteet

1. Jurenka, J. S. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern.Med.Rev. 2008;13(2):128-144.

2. Hong M, Seeram N, Heber D. Pomegranate polyphenols downregulate expression of androgen-synthesizing genes in human prostate cancer cells overexpressing the androgen receptor. J Nutr Biochem 2008;19(12):848-55.

3. Hasnaoui N, Mars M, Ghaffari S, Trifi M, Melgarejo P, Hernandez F, Seed and juice characterization of pomegranate fruits grown in Tunisia: Comparison between sour and sweet cultivars revealed interesting properties for prospective industrial applications. Ind Crops Prod 2011;33(2):374-81.

4. Carballo S, Rodriguez G, Krueger C, Dreher m, Reed J. Pomegranate (Punica granatum) supplements: Authenticity, antioxidant and polyphenol composition. J Funct Foods 2009;1(3):324-9.

5. Gundogdu, M, Yilmaz H. Organic acid, phenolic profile and antioxidant capacities of pomegranate (Punica granatum L.) cultivars and selected genotypes. Scientia Horticulturae 2012;143:38-42

6. Trombold, J. R., Reinfeld, A. S., Casler, J. R., and Coyle, E. F. The effect of pomegranate juice supplementation on strength and soreness after eccentric exercise. J.Strength.Cond.Res. 2011;25(7):1782-1788.

7. Basu, A. and Penugonda, K. Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice. Nutr.Rev. 2009;67(1):49-56.

8. Werkman, C. Granato D. C. Kerbauy W. D. Sampaio F. C. Brandão A. A. H. and Rode S. M. Therapeutic use of Punica granatum L. (pomegranate). / Aplicações terapêuticas da Punica granatum L. (romã). Revista Brasileira de Plantas Medicinais 2008;10(3):104-111.

9. Li, Y., Qi, Y., Huang, T. H., Yamahara, J., and Roufogalis, B. D. Pomegranate flower: a unique traditional antidiabetic medicine with dual PPAR-alpha/-gamma activator properties. Diabetes Obes.Metab 2008;10(1):10-17.

10. Johanningsmeier, S. D. and Harris G. K. Pomegranate as a functional food and nutraceutical source. Annual Review of Food Science and Technology 2011;181-201.

11. Dell'Agli, M., Galli, G. V., Bulgari, M., Basilico, N., Romeo, S., Bhattacharya, D., Taramelli, D., and Bosisio, E. Ellagitannins of the fruit rind of pomegranate (Punica granatum) antagonize in vitro the host inflammatory response mechanisms involved in the onset of malaria. Malar.J. 2010;9:208.

12. Amirghofran, Z. Medicinal plants as immunosuppressive agents in traditional Iranian medicine. Iran J Immunol. 2010;7(2):65-73.

13. Ballabh, B., Chaurasia, O. P., Ahmed, Z., and Singh, S. B. Traditional medicinal plants of cold desert Ladakh-used against kidney and urinary disorders. J Ethnopharmacol. 7-23-2008;118(2):331-339.

14. Viuda-Martos, M. Fernández-López J. and Pérez-Álvarez J. A. Pomegranate and its many functional components as related to human health: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2010;9(6):635-654.

15. Miguel, M. G. Neves M. A. and Antunes. Pomegranate (Punica granatum L.): a medicinal plant with myriad biological properties - a short review. Journal of Medicinal Plants Research 2010;4(25):2836-2847.

16. Andreu Sevilla, A. J. Signes Pastor A. J. and Carbonell Barrachina A. A. Pomegranate and pomegranate juices. / La granada y su zumo: producción, composición y propiedades beneficiosas para la salud. Alimentación, Equipos y Tecnología 2008;234:36-39.

17. Christaki, E. V. Bonos E. M. and Florou-Paneri P. C. Dietary benefits of pomegranates in humans and animals. Journal of Food, Agriculture & Environment 2011;9(1):142-144.

18. Shukla Y, George J. Combinatorial strategies involving nutraceuticals for cancer development. Ann NY Acad Sci 2011; 1229:162-75.

19. Syed D, Afaq F, Mukhtar H. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semi Canc Biol 2007;17(5):377-85

20. Kohno H, Suzuki R, Yasui Y, Hosokawa M, Miyashita K, Tanaka T. Pomegranate seed oil rich in conjugated linolenic acid suppresses chemical induced colon carcinogenensis in rats. Cancer Sci 2004:95(6):481-6.

21. Banerjee N; Talcott S, Safe S, Mertens-Talcott S. Cytotoxicity of pomegranate polyphenolics in breast cancer cells in vitro and vivo: potential role of miRNA27a and miRNA-155 in cell survival and inflammation. Breast Cancer Res Treat 2012;136(1):21-34.

22. Afaq F, Malik A, Syed D, Maes D, Matsui M, Mukhtar H. Pomegranate fruit extract modules UV-B-mediated phosphorylation of mitogen-activated protein kinases and activation of nuclear factor kappa B in normal human epidermal kerationocytes. Photochem Photobiol 2005;81(1):38-45.

23. Nair V, Dai Z, Khan M, Ciolino H. Pomegranate extract induces cell cycle arrest and alters cellular phenotype of human pancreatic cancer cells. Anticancer Res 2011; 31(9):2699-704.

 

Ylös