Liian vähän suolaa voi olla haitallisempaa kuin liian paljon

Tutkimus arvostetussa New England Journal of Medicine-lehdessä osoittaa, että liian vähän natriumia (suola) sisältävä ruokavalio voi olla jopa vaarallisempaa kuin liikaa natriumia sisältävä ruokavalio. Tähän asti on uskottu, että vain liikaa suolaa sisältävä ruokavalio on riskitekijä verenpainetaudin synnylle, natriumin saannille ei kuitenkaan ole asetettu selkeää alarajaa. Liika natrium altistaa muun muassa sydänsairauksille, munuaissairauksille, osteoporoosille ja mahasyövälle. Monet ihmiset ovat huolissaan liiasta suolankäytöstä, mutta natrium on kuitenkin elintärkeä elimistölle. Se säätelee lihasten ja hermoston toimintoja sekä elektrolyyttitasapainoa, siksi liian vähäinen natriumin saanti ei ole hyväksi.

Tutkimuksessa analysoitiin virtsan natriumin ja kaliumin eritystä 101945 ihmiseltä 17 eri maassa 3,7 vuoden ajan. Tavoitteena oli selvittää suolan saannin ja sydäntautien välinen yhteys. Suolan saantia arvioitiin munuaisten erittämän natriumin perusteella.

Tutkijat havaitsivat että henkilöt, jotka käyttivät yli 7 grammaa natriumia päivässä oli selvästi lisääntynyt riski sairastua sydänverisuonitapahtumiin, kuten infarktiin.  Erityisen selvä yhteys oli suolan saannilla ja korkealla verenpaineella.
Henkilöillä, jotka käyttivät päivässä vähemmän kuin 3 grammaa natriumia oli jopa suurempi riski kuolla sydäninfarktiin tai sairastua sydänperäiseen sairauteen, kuin liikaa suolaa käyttävillä. Keskimääräistä korkeampi kaliumin eritys vähensi sydänkuolemien riskiä.

Tutkijoiden johtopäätös oli, että natriumin saanti, joka oli 3-6 grammaa päivässä suojasi sydänperäisiltä sairauksilta ja kuolemilta. Natriumin saanti, joka alitti tai ylitti tämän määrän lisäsi sydänperäisen kuoleman riskiä.  Tutkimus kyseenalaistaa nykyiset suolan saantisuositukset.

O’Donnel M, Mente A, Rangarajan S ym. Urinary sodium and potassium excretion, mortality, and cardiovascular events. New England Journal of Medicine. Aug 14; 37 (7): 612-623.

Ylös