Ovatko magnesiumstearaatti ja steariinihappo vaarallisia – miksi niitä käytetään ravintolisissä ja lääkkeissä?

Johdantoa

Viimeaikoina on esitetty väitteitä, joiden mukaan magnesiumstearaatti, jota on käytetty elintarvike- ja lääketeollisuudessa yli 50 vuoden ajan, olisi tarpeeton ja vaarallinen aine. Näitä väitteitä löytää pääasissa Internetin blogi-sivustoilta ja keskustelupalstoilla. On jopa väitetty, että magnesiumstearaatti on haitallista kehon immuunipuolustukselle ja että se vaikuttaa epäedullisesti suoliston bakteereihin, muodostaa suoliston pinnalle haitallista biofilmiä tai estää ravinteiden imeytymistä. Jos tällaisia hypoteeseja esitetään tulisivat niiden olla testattavissa ja tulosten toistettavissa tai ainakin niiden tulisi perustua tieteellisesti järkeviin johtopäätöksiin tai havaintoihin.

Magnesiumstearaatin kemiaa

Magnesiumstearaattia on steariinihapon magnesiumssuola. Sitä on käytetty elintarvike- ja lääketeollisuudessa jo yli 50 vuoden ajan sekä kapseleissa että tableteissa. Sen kemiallinen kaava on Mg (C18H35O2)2. Se on suola, joka sisältää kaksi steariinihappomolekyyliä ja yhden magnesium-ionin. Suurin osa ravintolisävalmistajista käyttää erittäin pieniä määriä magnesiumstearaattia, joka tarkoittaa vähemmän kuin 2 % tuotteen painosta. Steariinihappo, josta magnesiumstearaattia tehdään on yleisimpiä ruoassamme esiintyviä tyydyttyneitä rasvahappoja, sitä on runsaasti muun muassa lihassa, voissa, kookosöljyssä ja suklaassa. Se imeytyy helposti ruoansulatuskanavasta ja pilkkoutuu maksassa oleiinihapoksi, tästä syystä steariinihappo ei nosta veren kolesteroliarvoja (1, 2). Magnesiumstearaatti ei ole taululiitua, kuten virheellisesti on myöskin väitetty. Taululiitu on kalsiumkarbonaattia tai kalsiumsulfaattia. Tavallisimmin magnesiumstearaatti on eristetty palmuöljystä, jota ei ole hydrogenoitu (kovetettu)

Miten magnesiumstearaatti toimii?

Magnesiumstearaattia käytetään elintarvike- ja lääketeollisuudessa liukasteaineena, joka estää yksittäisten ainesosien takertumisen toisiinsa ja kuljetusputkistoon. Kun esimerkiksi monivitamiinivalmisteen kaikki komponenentit on sekoitettu keskenään on tärkeää ylläpitää massan tasalaatuisuutta, jotta jokaiseen kapseliin menee yhtä paljon kaikkia tuotteen sisältämiä ravinteita. Siksi suurin hyöty mangesiumstearaatista tuotteiden valmistuksessa on tasalaatuisuus ei niinkään valmistuksen nopeus. Tämä on erityisen tärkeää kun valmisteessa on kymmeniä erilaisia komponenetteja.

Ravintolisien valmistuksessa on lukuisia raaka-ainemassan liikkuvuuteen ja klimppiytymiseen vaikuttavia tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon valmistusprosessissa. Näitä ovat esimerkiksi partikkelikoko, kosteus- ja rasvakoostumus, liukoisuus ja sitoutumisominaisuudet. Korkelaatuisia ravintolisiä on mahdollista valmistaa myös ilman magnesiumstearaattia, mutta se vaatii huomattavasti monimutkaisempaa ja häiriöalttiimpaa tekniikkaa. Tällöin on syytä tarkistaa, että valmistaja tekee tuotteet tiukkojen GMP-standardien mukaisesti ja että valmiit tuotteet ovat tasalaatuisia.

Magnesiumstearaatti ja ravinteiden imeytyvyys

Tutkimukset ovat osoittaneet, että magnesiumstearaatti voi vaikuttaa siihen aikaan, joka tarvitaan aktiivisten ainesosien vapautumiseen tabletista, mutta se ei estä aineiden imeytymistä suolistosta (3). On totta että eräät valmistajat voivat käyttää liian suuria määriä magnesiumstearaattia. Tällöin tabletti prässäytyy jo valmistusvaiheessa niin tiiviiksi pakkaukseksi, että se ei liukene ollenkaan suolistossa, vaan erittyy sellaisenaan ulosteen mukana.

Magnesiumstearaatin vaikutus immuniteettiin

On olemassa yksi tutkimus, johon yleensä vedotaan, kun väitetään, että magnesiumstearaatti haittaa immuniteetin toimintaa (4). Tässä tutkimuksessa oli koeputkessa (in vitro) sekoitettu hiiren valkosoluja ja steariinihappoa, jonka seurauksena T-valkosolut kuolivat. T-soluilta puuttuu entsyymi, joka hajoittaa steariinihappoa, josta syystä koeputkitutkimuksessa steariinihappo pääsee T-solujen sisään häiritsemään niiden toimintaa. Tutkimuksen tarjoituksena oli kehittää keino estää kudoshyljintää elinsiirtopotilailla. Tutkimuksella ei siis ole mitään tekemistä ravintolisissä olevan magnesiumstearaatin kanssa, eikä magnesiumstearaatti häiritse mitenkään kehon omaa immuunijärjestelmää (5,6).

Magnesiumstearaatti ja biofilmin muodostuminen

On myös esitetty, että magnesiumstearaatti muodostaa biofilmiä ihmisen suolistossa, joka estää ravinteiden imeytymisen. Pesualtaiden ja WC-pönttöjen pinnalle muodostunut vaahto/kelmu ei ole magnesiumstearaattia, vaan se koostuu vedestä, öljyistä ja bakteereista, joita on irronnut ihomme/suoliston pinnalta. Tiedetään, että useat bakteerit muodostavat biofilmejä, joiden avulla ne välttyvät antimikrobisilta aineilta ja antibiooteilta. Biofilmien avulla mikrobit kommunikoivat keskenään ja pystyvät mukautumaan uuteen ympäristöön (7, 8). Kaikki biofilmit eivät välttämättä ole haitallisia. Väite, että magnesiumstearaatti pystyy yksin muodostamaan biofilmiä suoliston pinnalle on täysin vailla tieteellistä pohjaa.

Magnesiumstearaattien epäpuhtaudet

Magnesiumstearaattia valmistetaan pääasiassa palmuöljystä. On väitetty, että palmuöljyn raaka-aineerät voivat sisältää runsaasti kasvinsuojeluaineita, jotka ovat terveydelle haitallisia, tästä ei kuitenkaan ole mitään näyttöä. Vuonna 2011 lääketeollisuudessa jouduttiin vetämään pois erä magnesiumstearaattia, joka sisälsi pieniä määriä mm. zeoliittia ja bisfenoli A:ta, mutta tämä on vain yksittäistapaus eikä siitä aiheutunut minkäänlaista terveysriskiä (9). Ravintolisäteollisuudessa käytettävä magnesiumstearaatti (rasvahappojen magnesiumsuolat) on hydrogenoimatonta kasvisöljyä, johon on lisätty magnesiumia. Magnesiumstearaattia käyttävät miljardit ihmiset päivittäin maailmanlaajuisesti, eikä siitä ole raportoitu haitta- tai myrkkyvaikutuksia.

Yhteenveto

Steariinihappo on yleinen ruuassa oleva tyydyttynyt rasvahappo, jolla ei ole todettu haittavaikutuksia. Magnesiumstearaatti on steariinihapon magnesiumsuola, jota muodostuu kun steariinihappoon lisätään magnesiumia. Magnesiumstearaatille ei ole osoitettu terveysriskejä, kun sitä käytetään ohjeiden mukaisesti, pieninä määrinä ravintolisissä ja lääkkeissä. Magnesiumstearaatti ei ole haitallista immuniteetille eikä se estä kohtuukäytössä ravinteiden imeytymistä suolistossa. Se ei myöskään muodosta biofilmiä suolistoon. Magnesiumstearaatti ei ole sisältänyt haitallisia epäpuhtauksia, yhtä raportoitua tapausta lukuunottamatta.

 

KIRJALLISUUSVIITTEET
1) Lin DS, Connor WE, Spenler CW. Are dietary saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fatty acids deposited to the same extent in adipose tissue of rabbits? Am J Clin Nutr. 1993 Aug;58(2):174-9.

2) Cohn JS, Kamili A, Wat E, Chung RW, Tandy S. Reduction in intestinal cholesterol absorption by various food components: mechanisms and implications. Atheroscler Suppl. 2010 Jun;11(1):45-8. Epub 2010 May 2. Review.

3) Uzunovic A, Vranic E. Effect of magnesium stearate concentration on dissolution properties of ranitidine hydrochloride coated tablets. Bosn J Basic Med Sci. 2007 Aug;7(3):279-83.

4) Tebbey PW, Buttke TM. Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells. Immunology. 1990 Jul;70(3):379-84. Erratum in: Immunology 1990 Oct;71(2):306.

5 Kelly FD, Sinclair AJ, Mann NJ, Turner AH, Abedin L, Li D. A stearic acid-rich diet improves thrombogenic and atherogenic risk factor profiles in healthy males. Eur J Clin Nutr. 2001 Feb;55(2):88-96.

6) Storm H, Thomsen C, Pedersen E, Rasmussen O, Christiansen C, Hermansen K. Comparison of a carbohydrate-rich diet and diets rich in stearic or palmitic acid in NIDDM patients. Effects on lipids, glycemic control, and diurnal blood pressure. Diabetes Care. 1997 Dec;20(12):1807-13.

7 Macfarlane S, Bahrami B, Macfarlane GT. Mucosal biofilm communities in the human intestinal tract. Adv Appl Microbiol. 2011;75:111-43.

8) Van Wey AS, Cookson AL, Roy NC, McNabb WC, Soboleva TK, Shorten PR. Bacterial biofilms associated with food particles in the human large bowel. Mol Nutr Food Res. 2011 Jul;55(7):969-78. doi: 10.1002/mnfr.201000589. Epub 2011 Jun 3. Review.

9) http://apps.who.int/prequal/info_press/documents/Mg-Stearate_InformationNote_Dec2011.pdf

 

Ylös