Sienistä lääkkeitä moneen tarkoitukseen

Timo Lehto, biokemian tohtori, FT

Sienistä on löydetty lukuisia farmakologisesti aktiivisia aineita, joilla saattaa olla merkitystä uusien lääkemolekyylien kehittelyssä. Nämä aineet ovat monimutkaisia yhdisteitä, jotka tappavat bakteereja ja viruksia. Lisäksi niillä on immuniteettia ja tulehdusta sääteleviä ominaisuuksia. Ne säätelevät myös veren sokeritasapainoa, suojaavat maksaa ja vaikuttavat keskushermostoon. Eräillä keskushermostoon vaikuttavilla sienillä kuten psilosybiinisienillä on tutkittu niiden hoitovaikutusta migreeniin Hortonin päänsärkyyn ja masennukseen. Valvotuissa olosuhteissa käytettynä psilosybiinisienillä näyttäisi olevan positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen, näitä vaikutuksia tutkitaan parhaillaan tiiviisti useissa maissa.

Sieniä on käytetty pitkään kansanlääkinnässä erityisesti Aasiassa, vasta viime vuosikymmeninä niiden käyttö lännessä on lisääntynyt. Aiheesta on kirjoitettu lukuisia kirjoja ja niistä on julkaistu tutkimuksia tieteellisissä lehdissä, myös monet alan tieteelliset kongressit ovat lisääntyneet. On arvioitu, että vuonna 1991 lääkesienten ja niistä valmistettujen lääkkeiden tai ravintolisien myynnin arvo oli 1.2 miljardia dollaria ja vuonna 1999 jo 6 miljardia dollaria. Maailmassa on arviolta jopa 140.000 sienilajia joista vain 10% tunnetaan. Jos otaksumme, että lääkinnälliseen käyttöön kelpaavia sieniä olisi vain 5% vielä löytämättömistä sienistä, se tarkoittaisi sitä, että 7000 löytämätöntä lajia saattaisi osoittautua lääketieteellisesti hyödylliseksi. 

Sienten lääkkeellisesti vaikuttavat aineet kuuluvat moneen eri kemialliseen ryhmään, usein ne ovat polysakkarideja tai triterpeenejä. Yksi sienilaji saattaa sisältää monia erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on farmakologisia vaikutuksia. Yksi esimerkki on Ganoderma lucidum-sieni, joka sisältää 120 erilaisen terpeenin lisäksi polysakkarideja, proteiineja ja muita bioaktiivisia aineita. Yhä enemmän standardoituja valmisteita on tullut markkinoille, joissa vaikuttavien aineiden määrä on vakioitu. Tutkimuksen mukaan terapeuttisilla sienituotteilla tulee tulevaisuudessa olemaan yhä kasvava kysyntä joko lääkkeinä, ravintolisinä tai pelkästään funtionaalisina elintarvikkeina. Yleisempiä Aasiassa ja länsimaissa käytettyjä terapeuttisesti vaikuttavia sieniä ovat Reishi (Ganoderma Lucidum), Shiitake (Lentinus edodes), Maitake (Grifola frondosa) ja Cordysept (Cordycept sinensis), Pakurikääpä (Inonotus obliquus) ja Osterivinokas (Pleurotus ostreatus), joka sisältää mm. kolesterolia alentavia ainesosia.

Kirjallisuusviitteet

Lindequist U, Timo H. J. Niedermeyer and Wolf-Dieter Jülich. The Pharmacological Potential of Mushrooms. eCAM 2005 2(3):285-299

Psykedeeleistä etsitään apua mielenterveysongelmiin, mutta Suomessa erikoistumassa vasta yksi lääkäri – "Vanha huumepropaganda elää vahvana" https://yle.fi/uutiset/3-10946260

Ylös